ERFAG publiceert nieuwe digitale standaard voor CSRD: XBRL-Taxonomie

EFRAG heeft een nieuwe digitale standaard ontwikkeld die het makkelijker maakt om CSRD-compliant duurzaamheidsrapporten te lezen en te analyseren. Dit is gedaan in opdracht van de Europese Commissie en zal later helpen bij het opstellen van regels voor bedrijven.Maar wat betekent dit precies, en waarom zou jouw bedrijf hier aandacht aan moeten besteden? In deze blog leggen we het eenvoudig uit!

ERFAG publiceert nieuwe XBRL-Taxonomie

Wat is de XBRL-Taxonomie?

EFRAG, een organisatie die nauw samenwerkt met de Europese Commissie, heeft onlangs een nieuwe digitale standaard uitgebracht: de XBRL-taxonomie. Deze standaard is ontworpen om duurzaamheidsrapporten digitaal leesbaar en analyseerbaar te maken. Met deze “taal” kunnen bedrijven hun CSRD rapporten op zo’n manier “taggen” dat computers de gegevens gemakkelijk kunnen lezen en verwerken. Dit is vooral handig voor analisten, investeerders en andere belanghebbenden die snel inzicht willen krijgen in grote hoeveelheden data.

Waarom is dit belangrijk voor jouw organisatie?

Je maakt jouw data dus toegankelijk en vindbaar door de tags. Maar er is meer. Als jouw organisatie CSRD plichtig is, dan biedt de XBRL-taxonomie nog een kans. Met deze nieuwe standaard kunnen jouw rapporten niet alleen beter gestructureerd worden, maar worden ze ook direct bruikbaar voor digitale analyse. Dit betekent dat je sneller en efficiënter kunt rapporteren, terwijl je tegelijkertijd voldoet aan de nieuwste Europese regelgeving.

EFRAG en de Europese Commissie

Het is geen toeval dat deze taxonomie precies op tijd is ontwikkeld. De Europese Commissie heeft EFRAG gevraagd om deze standaard te creëren, zodat organisaties voorbereid zijn op de (al dan niet toekomstige) verplichtingen rond duurzaamheidsrapportage. In de nabije toekomst zal de European Securities and Markets Authority (ESMA) deze taxonomie gebruiken om specifieke regels op te stellen voor het indienen van rapporten. Het is dus slim om je hier nu al op voor te bereiden.

XBRL-taxonomie downloaden en inzien

Je kunt de XBRL-taxonomie en bijbehorende documentatie vinden en downloaden via de officiële website van EFRAG. Daar zijn de bestanden beschikbaar die je kunt gebruiken om de digitale tags in je eigen rapporten toe te passen. Meestal zijn deze bestanden beschikbaar in een .zip-formaat en bevatten ze alle benodigde schema's en referenties.

Klaar voor CSRD compliance? Doe het met het SUB Platform!

Bij SUB Platform begrijpen we dat  de CSRD nog wat abstract kan aanvoelen. Daarom hebben we een stappenplan tool ontwikkeld die jouw bedrijf helpt om op eigen kracht het CSRD traject pragmatisch te doorlopen. En dat door overzichtelijke uitleg, tools en werksjablonen. Zo kun je eenvoudig je CSRD-rapport opstellen, structureren en indienen volgens de nieuwste XBRL-standaard.

Ben je benieuwd hoe deze tool jouw bedrijf kan helpen om aan de CSRD-vereisten te voldoen? Start en gratis trial en ontdek zelf de voordelen!