CSRD in Europa: Kan de implementatie leiden tot verschillen tussen EU-lidstaten?

The Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) markeert een belangrijke stap in de richting van meer transparantie en verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid voor bedrijven in Europa. Maar hoe uniform gaat die implementatie eigenlijk zijn binnen de verschillende landen van de Europese Unie? 

Eventuele verschillen hangen af van de ruimte die de richtlijn biedt aan lidstaten om hun eigen accenten te leggen. Vergelijk het met een strak gesneden pak: het moet goed passen bij de nationale wetgeving van elke lidstaat. Hoe strakker de richtlijn is vormgegeven, hoe minder ruimte er is voor verschillen. Maar er zijn ook ‘creatieve knopen en knipjes’—de zogenoemde lidstaatopties—die zorgen voor enige variatie.

Lidstaatopties: verschillen tussen lidstaten in de CSRD

De CSRD biedt op sommige vlakken speelruimte aan EU-lidstaten om bepaalde onderdelen naar eigen inzicht in te vullen. Hoewel de basisregels van de CSRD voor alle lidstaten gelden, kunnen deze lidstaatopties zorgen voor kleine, maar significante verschillen. Sommige landen zullen strenger zijn in hun eisen, terwijl andere meer flexibiliteit bieden. Zo kan een bedrijf in Frankrijk bijvoorbeeld andere rapportageverplichtingen hebben dan een vergelijkbaar bedrijf in Duitsland of Nederland, afhankelijk van hoe die landen ervoor kiezen de richtlijn te implementeren.

Voorbeelden van deze lidstaatopties  zijn:

  • Commerciële gevoeligheid: Bedrijven mogen bepaalde informatie achterwege laten in hun duurzaamheidsverslag als het openbaar maken daarvan hun commerciële positie ernstig kan schaden.
  • Externe controle: Het duurzaamheidsverslag mag door een andere externe accountant of auditor gecontroleerd worden dan degene die de jaarrekening controleert.
  • Assurantie dienstverleners: Lidstaten kunnen toestaan dat een onafhankelijke assurantie dienstverlener het duurzaamheidsverslag beoordeelt of controleert in plaats van een auditor.

Eurlex

Wil je weten hoe de nationale implementatie in de verschillende landen verloopt? De website Eurlex is dé plek om te checken hoe lidstaten de CSRD omzetten in nationale wetgeving. Deze informatie wordt regelmatig geüpdatet, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Daarnaast zijn er handige commerciële tools beschikbaar, zoals de ‘CSRD Transposition Tracker’, samengesteld door internationale advocatenkantoren, die nauwlettend de implementatie in de gaten houden.

Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Als jouw organisatie in meerdere Europese landen actief is, is het belangrijk om goed te begrijpen welke specifieke nationale eisen van toepassing zijn. Het kan nodig zijn om de aanpak voor duurzaamheidsrapportages per land aan te passen. Dit kan een uitdaging zijn, maar met de juiste bronnen en inzichten kun je anticiperen op deze verschillen en zorgen dat jouw bedrijf aan de eisen voldoet, waar je ook opereert.

Wil je meer weten over de CSRD en hoe jij je organisatie hierop kunt voorbereiden? Download onze handige werksjablonen en ontdek hoe het SUB platform jouw bedrijf kan begeleiden in het 6-stappen CSRD-proof traject!