Veelgestelde vragen
CSRD vragen
De CSRD is ontstaan als onderdeel van de ambitieuze Europese Green Deal. Hiermee wil de EU het eerste klimaatneutrale en circulaire continent worden. De CSRD bouwt voort op eerdere wetgeving, zoals de Non-Financial Reporting Directive (NFRD), de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en de Taxonomy Regulation (EU Taxonomy). Meer over deze theorie
Deze wetgeving legt de basis voor meer transparantie rondom duurzaamheid, zodat bedrijven vergelijkbare en betrouwbare gegevens rapporteren. De CSRD is dus niet zomaar een nieuw idee, maar een evolutie van eerdere duurzaamheidsregels.
Hoe helpt SUB Platform hierbij?
In 6 stappen begeleiden we je stap voor stap om CSRD-proof te worden.
Lees meer hierover
Het proces van invoering, oftewel de transpositie, is in volle gang. Op 13 januari 2025 is het wetsvoorstel voor implementatie ingediend bij de Tweede Kamer. Nederland streeft naar een ‘één-op-één’-implementatie, wat betekent dat de Europese richtlijnen volledig worden overgenomen.
Hoe blijf je bij?
Check de website van EGRAG, of volg ons op social media. SUB post dagelijks blogs waarin we alle relevante ontwikkelingen over CSRD delen!
Of de CSRD voor jou geldt hangt af van de grootte en het type van je organisatie. De uitrol van de CSRD gebeurt gefaseerd:
Grote en beursgenoteerde bedrijven (NFRD-plichtig) rapporteren in 2025 over boekjaar 2024.
Grote ondernemingen die voldoen aan twee van de volgende drie criteria:
Meer dan 250 medewerkers
Meer dan €50 miljoen omzet
Meer dan €25 miljoen op de balans
Rapporteren vanaf 2026 over boekjaar 2025.
Beursgenoteerd MKB start in 2027 met rapporteren.
Niet-beursgenoteerd MKB is niet verplicht, maar kan wel door klanten in de keten worden gevraagd om gegevens aan te leveren.
We schreven er een blog over!
Dit verschilt per type organisatie, maar alle CSRD-plichtige organisaties moeten in ieder geval de consolidatiefase doorlopen, waarin de dubbele materialiteit analyse (DMA) wordt uitgevoerd. Hieruit volgen verplichtingen zoals:
- Beleidsvorming
- Doelen opstellen
- Data verzamelen en analyseren
Ja, de ESRS zijn nu al van kracht als gedelegeerde handeling binnen de EU. Hoewel de standaarden zelf geen wetten zijn, zijn ze juridisch bindend voor organisaties die onder de CSRD vallen. De CSRD geeft het wettelijke kader en de ESRS bepalen de inhoudelijke invulling van duurzaamheidsrapportages.
Hoe ondersteunt SUB Platform je hierin?
De ESRS is volledig geïntegreerd in onze CSRD-tool. Zo weet je precies wat je moet rapporteren en hoe je dit aanpakt.
Een indirecte verplichting ontstaat wanneer jouw organisatie gegevens moet aanleveren aan een grotere organisatie die wel onder de CSRD valt:
Dochterondernemingen: Als een dochteronderneming in een CSRD-land valt, moet die aan de ESRS voldoen.
Leveranciersrelaties: Grote bedrijven die onder de CSRD vallen, kunnen eisen stellen aan hun leveranciers, ongeacht de locatie. Er is dan geen sprake van een wettelijke verplichting, maar wel van een richtlijn opgelegd door stakeholders om samenwerkingen te behouden.
Algemene vragen
Concrete stappen zetten om echt duurzaam te ondernemen – daar helpt het SUB Platform ondernemers, organisaties en overheden bij. Met online tools, kennis en partnerships maken wij samen jouw organisatie klaar voor de wereld van morgen.
Het SUB Platform is interessant voor (grote en kleine) bedrijven en organisaties die duurzame ambities hebben, maar niet goed weten hoe ze kunnen verduurzamen. Elke sector – Overheid, Onderwijs, Zorg, Bedrijven en Woningcorporaties kent zijn eigen uitdagingen. Of je je nou wilt verdiepen in een specifiek onderwerp of werkt aan een duurzaam beleid: het SUB Platform biedt de handvatten die jij nodig hebt.
Account & profiel
Dat is simpel! Maak via deze link een account aan of klik op de groene knop ‘Aan de slag’. Check je mailbox om je account te verifiëren en start direct! Automatisch start de gratis trial zodat je alle onderdelen kunt uitproberen.
Een profiel maak je automatisch aan wanneer je je registreert op het platform. Na het aanmelden volgt een scherm waar je je gegevens verder invult. Deze zijn altijd later nog aan te passen op de profielpagina.
Wil je niet langer lid zijn van het SUB Platform, dan kun je je account bij het onderdeel Profiel verwijderen.
Je abonnement is gekoppeld aan een specifieke entiteit. Wanneer je stopt met je abonnement, gelden de volgende regels:
- De beheerder kan, zolang het abonnement loopt, alle door de organisatie gegenereerde documenten terugvinden en exporteren vanuit de bibliotheek
- Persoonlijke gegevens (naam, e-mailadres, telefoonnummer) worden 100 dagen na het einde van het abonnement verwijderd, tenzij je toegang hebt tot andere SUB-producten.
- Bedrijfsgegevens en ingevulde data worden drie jaar bewaard na het einde van het abonnement. Binnen deze periode kun je het abonnement opnieuw activeren en behoud je alle data. Na drie jaar worden alle gegevens permanent verwijderd, tenzij je eerder verzoekt om verwijdering.
Hoeveel teamleden je kunt toevoegen, is afhankelijk van het type abonnement. Kijk op onze tarievenpagina voor de specificaties.
Gratis trial & abonnementen
Je kunt 14 dagen lang vrijblijvend alle onderdelen van het SUB Platform bekijken en uitproberen. Zo kun je diverse duurzaamheidstools invullen, nieuwsartikelen lezen of meediscussiëren in de community.
Je hebt toegang tot alle nieuwsberichten, events en de community. Voor de andere mogelijkheden kun je 14 dagen de gratis trial proberen of een abonnement afsluiten.
Je kiest een abonnementsvorm die bij jouw organisatie past. Je krijgt met elke vorm toegang tot de tools en alle onderdelen op het platform. Hoeveel tools je kunt invullen, is afhankelijk van de abonnementsvorm die je kiest.
Per mail ontvang je van ons een factuur. We vragen je deze binnen 30 dagen te voldoen. Het fijne is dat je lidmaatschap direct start nadat je je hebt aangemeld. Goed om te weten: als je de factuur niet op tijd betaalt, kun je betaalde onderdelen niet gebruiken.
Contact
We nemen graag de tijd om je vragen te beantwoorden. Mail naar info@subplatform.nl of bel naar 085 – 0609202.
Het SUB Platform is een product van SUB | Sustainable Boost, een enthousiast duurzaam adviesbureau voor bedrijven en organisaties. Samen met onze netwerkpartners bundelen we onze krachten en maken we het SUB Platform mogelijk. Zo kunnen we in binnen- en buitenland veel meer ondernemers bereiken en zo onze gedroomde duurzaamheidsrevolutie waarmaken!