Voorbeeld Plan van Aanpak CSRD: De eerste stap naar compliance

Ben je op zoek naar een helder en praktisch voorbeeld van een plan van aanpak voor de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)? Het opstellen van een effectief plan van aanpak is het eerste onderdeel van de verplichte Consolidatiefase (DD), misschien wel belangrijkste stap in het traject naar CSRD-compliance. Geen zorgen: wij loodsen je er doorheen.

Bij SUB Platform hebben we een kant-en-klare leidraad ontwikkeld die jouw organisatie helpt om gestructureerd en met vertrouwen te starten. In deze blog vertellen we je wat een plan van aanpak inhoudt, waarom het zo belangrijk is, en hoe je dit document gebruikt in de Consolidatiefase – stap 1 van onze bewezen 6-stappenmethodiek naar volledige compliance.

 

Wat is een plan van aanpak voor CSRD?

Een plan van aanpak is je blauwdruk naar succes. Het is bovendien een verplicht onderdeel van de Consolidatiefase, waarin je de basis legt voor gestructureerde en transparante rapportages volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Zonder deze stap blijft duurzaamheidsrapportage een doolhof. Met het plan van aanpak leg je vast:

  • Wat je wilt bereiken met je duurzaamheidsrapportage.
  • Hoe je dit organiseert binnen je organisatie.
  • Welke verantwoordelijkheden, data en processen nodig zijn om te voldoen aan de eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Onderdelen van een compliant plan van aanpak

Een gedegen plan van aanpak is essentieel om grip te krijgen op de complexiteit van CSRD. Het geeft je organisatie een duidelijk startpunt én richting, zodat je niet verdwaalt in de details. Bovendien helpt het je om knelpunten vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. Wat mag er niet ontbreken in jouw plan? Hier zijn de kernonderdelen:

1) Projectplan:

Doelstellingen, mijlpalen en wie waarvoor verantwoordelijk is. Zo weet iedereen binnen het projectteam wat er van hen wordt verwacht.

2) Tijdsplanning en Fasering:

Wanneer doe je wat? Een duidelijke roadmap voorkomt dat je achterloopt op schema.

3) Projectorganisatie:

Welke afdelingen en personen spelen een rol? Wie neemt beslissingen?

4) Overlegstructuur:

Hoe vaak stem je af met je team en stakeholders? Transparantie is key.

5) Risico’s en Beheersmaatregelen:

Spot de mogelijke valkuilen en bepaal vooraf hoe je hiermee omgaat.

6) Kosten en Baten Overzicht:

Wat kost dit project en wat levert het op? Denk niet alleen financieel, maar ook aan materiële kosten zoals tijd en impact zoals reputatie en stakeholder vertrouwen.

Blauwdruk CSRD plan van aanpak

Wij begrijpen dat het opstellen van zo’n plan een uitdaging kan zijn. Daarom hebben we een praktische leidraad ontwikkeld die je stap-voor-stap door het proces begeleidt. Onze leidraad geeft een overzicht van de belangrijkste onderdelen, zonder het werk voor je weg te nemen.

👉 Download hier onze CSRD PVA leidraad en krijg direct toegang tot een praktisch voorbeeld dat je meteen kunt toepassen.

CSRD proof in 6 stappen

Bij SUB Platform maken we CSRD simpel en overzichtelijk. Met ons unieke 6-stappen traject in het platform zorgen we ervoor dat je gestructureerd en stapsgewijs werkt naar compliance. Geen poespas, maar een heldere aanpak die tijd en energie bespaart. Probeer het zelf met een gratis trial en ervaar hoe onze tool je organisatie op eigen kracht begeleidt naar CSRD-compliance!