Fairtrade week: dit kun je doen als bedrijf

3 fairtrade inkoop initiatieven waarmee je het verschil kunt maken!

Het is weer tijd voor de Fairtrade Week voorjaarseditie! Van 4 tot 12 mei 2024 worden we uitgenodigd om stil te staan bij de impact van onze dagelijkse boodschappen. Een simpele overstap naar Fairtrade producten kan een wereld van verschil maken voor boeren, werknemers, en het milieu. Of het nu gaat om je dagelijkse kopje koffie, je favoriete chocoladereep, of die banaan bij de lunch, er zijn talloze Fairtrade opties beschikbaar die niet alleen goed zijn voor jouw collega’s, maar ook voor de mensen die ze produceren.

Wat houdt Fairtrade precies in?

Fairtrade is veel meer dan alleen een keurmerk. Via betere handelsvoorwaarden zet de organisatie zich in om de leef- en werksituatie van miljoenen boeren en werknemers op plantages wereldwijd te verbeteren en het milieu te beschermen. Het kopen van Fairtrade producten betekent investeren in mensen in ontwikkelingslanden. Via Fairtrade ontvangen zij een eerlijke prijs voor hun producten en werken ze onder menswaardige omstandigheden.

Fairtrade koffievoorziening

Voor velen van ons is goede koffie op het werk een vanzelfsprekendheid en enorm belangrijk. Maar is de koffie die zij schenken ook echt goed? En dan bedoelen we niet alleen of hij lekker smaakt, maar ook of de koffie eerlijk is, duurzaam voor zowel mens als klimaat. Of je nu verantwoordelijk bent voor de inkoop binnen jouw bedrijf, kantoor, museum, school of zorginstelling. Je hebt gelijk een goed verhaal bij de koffie met een betekenisvol bakkie.

Fairtrade fruit op het werk

Een box met fruit op kantoor wint snel aan populariteit ten opzichte van cake en gebak. Het hebben van een fruitschaal op de zaak brengt vele voordelen met zich mee voor de werkomgeving. Je draagt direct bij aan de gezondheid en het welzijn van je team! Kies voor de Fairtrade bananen en je creert ook nog eens een eerlijke prijs voor de boeren en arbeiders.

Fairtrade relatiegeschenken

Een Fairtrade relatiegeschenk geven, of gewoon een leuke binnenkomer voor een pitch of afspraak? Geef een zakelijk cadeau met impact: Een 100% slaafvrije chocolade van Tony Chocolonely! Of je nu op zoek bent naar één (of honderden) cadeau’s, ’t kan allemaal. Tony’s chocolade is het perfecte zakelijke cadeau met impact.

Blog ESG impact berekenen

Fairtrade & SDG’s

Door Fairtrade producten in te kopen en te streven naar een circulaire en duurzame cateringaanpak, kun je impact maken op diverse SDG's. Niet alleen de voor de hand liggende SDG 8: Waardig werk en Economische groei. Geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen heeft als resultaat dat kinderen de kans krijgen om naar school te gaan. Je levert dus ook een bijdrage aan kwaliteitsonderwijs (SDG 4), waardoor eerlijke kansen voor iedereen ontstaan.

Duurzame catering

Duurzame catering gaat verder dan alleen de producten die we kopen. Ook de manier hoe we met verspilling en hergebruik van materiaal omgaan heeft bijvoorbeeld invloed op de impact. Hoe breng je dit in kaart en pak je dit aan? Het begint met het opstellen van een duurzaam en circulair cateringplan. De SUB-barometer Catering helpt je hierbij!

SUB Barometer screenshot