Wat krijg je als je maatschappelijke betrokkenheid, duurzaamheid en ondernemerschap samenbrengt in een keuken? Juist: Bereid met Zorg. Deze sociale onderneming, opgericht in april 2024, is in razend tempo uitgegroeid tot pionier in sociaal en circulair ondernemen. Met SUB Platform bouwen ze aan een meetbare impactstrategie. Medeoprichter Abdel Moussaoui vertelt waarom dit voor hen als start-up nú al van groot belang is, en welke ambities de sociale onderneming heeft voor de toekomst.
Bereid met Zorg is een sociale onderneming die gezonde, ambachtelijke maaltijden en halffabricaten produceert met een missie: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een professionele en waardevolle werkplek bieden. Ze combineren catering, circulariteit en zorgontlasting in één krachtig concept. Vanuit een moderne productiekeuken in Oosthuizen werkt een team van professionals samen met medewerkers uit de doelgroep aan dagelijks vers voedsel voor de zakelijke markt.
Abdel begon ooit als jonge ondernemer in de transportsector. Tijdens zijn studie bracht hij pakketjes in de avonduren weg voor een groot bezorgbedrijf, om zijn familie financieel te ondersteunen. “Ik dacht: dat kan ik zelf ook! En startte mijn eerste onderneming waar ik enorm veel van heb geleerd. Dertien jaar later wilde ik wat anders doen, iets wat meer bij mij paste.”
Zo rolde Abdel in het ondersteunen van zorgorganisaties bij ondernemersvraagstukken, waaronder bij de Raphaëlstichting. Daar ontdekte hij waar hij écht energie van kreeg: sociaal ondernemen met betekenis: “Bij de Raphaëlstichting was ik ook op de locaties zelf veel aan het werk. Het contact met deelnemers raakte me. Mijn omgeving zag het, en ik voelde: hier wil ik meer mee doen.” En dat werd – dankzij kruisende paden met onder anderen compagnons Gerben, Martijn en Vincent en Anthouny – Bereid met Zorg: “Duurzaamheid, ondernemen én goed eten; al mijn passies komen hier bij elkaar.”
Het concept ontstond toen Abdel, Gerben en Martijn zagen dat keukens in zorginstellingen vaak ongebruikt bleven: “De mooiste keukens met de meest toereikende apparatuur stonden stil. De droom om deze te benutten – mét en voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – was geboren.”
Bereid met Zorg werkt dagelijks aan vier duurzame pijlers: sociale inclusie, circulariteit, lokaal & duurzaam inkopen en CO2-reductie. En dat is allesbehalve theoretisch; de pijlers vertalen zich naar prachtige initiatieven in de praktijk. Zo wordt er samengewerkt met RAI Amsterdam om voedselverspilling tegen te gaan:
“De RAI daagde ons uit om hun overgebleven voedsel uit events te verwerken tot nieuwe producten. Zo wordt er voor een evenement bijvoorbeeld voor ieder persoon een stuk fruit ingekocht. Niet iedereen eet deze daadwerkelijk dus bleven er vaak bananen over. Na een nacht experimenteren met smaken ontstond een prachtig product: bananenbrood. Zo maken wij bij de RAI ook appelcake, wortelcake en bread &butter van restproducten. Inmiddels breiden we dit concept uit naar andere partners van de RAI. Zo ontstaat er een circulaire community.”
Via contact met sociaal ondernemer Jack Stuifbergen van Breedweer kwam Abdel in aanraking met de CSRD en de vrijwillige VSME-standaard. Dat – plus de datavraag vanuit diverse opdrachtgevers zoals de RAI – maakte de keuze voor SUB Platform logisch.
Waarom Bereid met Zorg er bewust voor koos om direct vanaf de oprichting met impactrapportage aan de slag te gaan? “Duurzaamheid moet je niet ‘erbij’ doen. Als je het vanaf dag één serieus neemt, wordt het onderdeel van je identiteit. Ook vinden wij het gewoon superstoer om hier een voorloper in te zijn.”
Van CO2-footprint tot SROI en circulariteit: opdrachtgevers van Bereid met Zorg willen zien welke impact er écht wordt gemaakt. Ook certificeringen zoals de Code Sociale Onderneming, de PSO-prestatieladder en aansluiting bij Social Enterprise NL spelen een rol:
“We willen ons verhaal goed en onderbouwd vertellen. Met een periodieke impactrapportage kunnen wij onze CO2-footprint inzichtelijk maken, en ook onze pijlers als circulariteit en social return in harde cijfers uitdrukken. SUB Platform gaat ons helpen om onze jaarlijkse impactrapportage op te stellen. Optioneel kunnen grote opdrachtgevers ook een impactrapportage voor hun organisatie door onze dienstverlening opvragen.”
Bereid met Zorg gaat als een raket. In 2025 wil het team uitbreiden met acht extra mensen uit de doelgroep. Ook breidt het concept uit naar toegankelijke en centraal gelegen keukens in Uitgeest en Purmerend. Het doel: opleiding, werkplekken én een duurzaam alternatief voor dagbesteding creëren. De ambitie is opgesteld: 100% circulair in alle middelen die we inzetten om te produceren en klimaatneutraal in 2035.
“Deze doelen zijn ambitieus in onze branche. Er ontstaat altijd afval als je met eten werkt. We willen waar mogelijk streven naar zero-waste als het om voedsel gaat, en alles daaromheen – van apparatuur tot verpakkingsmiddelen – 100% circulair maken. SUB Platform gaat ons helpen om impact concreet en meetbaar te maken.”
Met SUB gaat Bereid met Zorg aan de slag om hun ESG-impact zoals Social Return, circulariteit en CO2-uitstoot inzichtelijk te maken. Ook werken ze toe naar een eerste jaarlijkse impactrapportage op basis van VSME, de vrijwillige CSRD-richtlijn voor het mkb. Deze wordt binnenkort gepubliceerd!
“Het is nieuw, maar precies waar we heen willen. We willen onze klanten – en onszelf – laten zien wat we écht betekenen voor mens en milieu.”
Ben jij of ken jij een organisatie die op zoek is naar een circulaire en sociaal betrokken cateringpartner? Bereid met Zorg groeit snel en zoekt ambassadeurs die willen helpen hun verhaal te verspreiden. Ben jij of ken jij een organisatie die op zoek is naar een circulaire en sociaal betrokken cateringpartner? Neem dan eens een kijkje op www.bereidmetzorg.nl en ontdek hoe je bij kunt dragen aan een inclusieve, duurzame voedselketen.
Ook op zoek naar een manier om jouw impact tastbaar te maken? Ontdek hoe SUB Platform je helpt om duurzaamheid te vertalen naar meetbare doelen en krachtige verhalen. Plan een persoonlijke demo of start een 14-daagse trial via www.subplatform.nl