Woningcorporatie Stadgenoot

Slimme daken

Bij woningcorporatie Stadgenoot heeft SUB meegewerkt aan een bijzonder aanbestedingsproject RESILIO. De daken van 4 woningbouwcomplexen in Amsterdam én het depot van het Tropenmuseum zijn getransformeerd in slimme blauw-groene daken. Door deze duurzame oplossing kunnen de daken water bergen en ruimte geven aan nieuwe natuur; goed voor de weerbaarheid en de biodiversiteit in de stad.

 

Klimaatadaptie in steden

Het project is gesubsidieerd vanuit het Europese fonds Urban Innovative Actions. Het doel van het subsidieprogramma is om projecten te stimuleren die ervaring opdoen met het implementeren van innovatieve maatregelen voor klimaatadaptie in steden. Met het project is 10.000 m2 aan slimme blauw-groene daken aangelegd bij de  woningcorporaties De Key, De Alliantie en Stadgenoot. Dat is nodig want het regent steeds vaker en harder, terwijl het ook heter wordt.

 

Waterberging en verkoeling

De daken kunnen extra regenwater opvangen en – met een slimme klep – water lozen. Zo voorkomen we natte voeten op straat. Het water en de planten koelen de daken en de omgeving in de heetste en droogste maanden van het jaar. Door het extra water kunnen planten beter groeien en blijven ze langer groen. Dat is goed voor de diversiteit aan planten, vogels en insecten.

Het project levert een duurzame bijdrage aan:
SDG 8, 11, 12, 15, 16 en 17

 

 

Interim aan de slag

In 2021 werkte Katina Kaag op interim basis bij woningcorporatie Stadgenoot. “Ik ben bij Stadgenoot aan de slag gegaan als Adviseur Inkoop & Contracten voor een periode van 5 maanden i.v.m. een zwangerschapsverlof. Stadgenoot is een woningcorporatie die op zoek is naar mogelijkheden om de bedrijfsvoering duurzamer in te richten. Ik hield me hier o.a. bezig met het in kaart brengen van de lopende contracten en het opstellen van diverse handleidingen ter ondersteuning van de inkoop. Dit heeft geresulteerd in een overzicht dat Stadgenoot helpt bij de beweging van decentraal inkoop naar centraal inkoop. Via SUB heb ik een mooie inkijk gekregen in de keuken van Stadgenoot.”