Marieke Wijbenga helpt organisaties bij integreren SDG’s

“In de SDG’s zie ik alle facetten van het sociale fundament en de planetaire grenzen terugkomen”

 

Samen met onze SUB-Boosters ontketenen we een duurzaamheidsrevolutie binnen organisaties in Nederland. Wie zijn deze aanjagers, versnellers en kwartiermakers? We spreken met ondernemer, manager en duurzaamheidsstrijder Marieke Wijbenga.

Door: Dominique de Groot

Meer doen voor de maatschappij

‘Hoe ziet de wereld eruit als mijn kinderen groot zijn?’, vraagt Marieke Wijbenga zich af wanneer zij in reps. 2007 en 2010 moeder wordt van twee zoons. Duurzaamheid speelt dan al een belangrijke rol in haar dagelijkse leven. Wanneer het klimaat ook regelmatiger in het nieuws komt, zet het haar steeds meer aan het denken over waar zij haar werktijd in stopt. Wanneer ze vastloopt in een opdracht – bij een organisatie waar de werksfeer flink verziekt is – besluit ze haar loopbaan over een andere boeg te gooien. “Ik ben me gaan verdiepen in hoe ik vanuit mijn duurzaamheidsdrive mijn werkende leven kon inrichten.” Ze volgt trainingen, gaat naar seminars en bij het bureau Sustainable Talent volgt ze een cursus hoe ze dat kan combineren met haar achtergrond in consulting en verandermanagement.

Duurzame bedrijfsvoering

Procesoptimalisatie; daar heeft Marieke altijd oog voor. Ze geniet ervan processen te verbeteren en uit te vogelen hoe mensen beter kunnen samenwerken. Bij adviesbureau Advisaris – opgezet door twee oud KPMG-collega’s – gaat ze aan de slag in de zorgsector. “We waren allemaal op zoek naar wat we in ons werk konden bijdragen aan de maatschappij. Bij diverse zorginstellingen hebben we geholpen bij het verbeteren van de bedrijfsvoering.”

 

Marieke werkte ook voor MVO Nederland als Projectmanager Circulaire Economie en Netwerkmanager Zorg. Ze hield zich daar o.a. bezig met de Green Deal Circulair Inkopen en verduurzaming van de zorgsector. “MVO Nederland faciliteert grote groepen netwerken zodat bedrijven en overheidsinstellingen samen een probleem kunnen oplossen, een facet kunnen verbeteren of samen nieuwe paden kunnen bewandelen. Mijn focus was erop gericht circulair inkopen te laten groeien en de ‘groene’ zorg aan te jagen. We verzamelden voorbeelden en deelden kennis en ervaring om daar een versnelling in aan te brengen.”

MVO manager

Het werk bij MVO Nederland vindt ze nuttig, maar bij een stichting voelt ze zich toch minder thuis dan in het bedrijfsleven. Ze gaat op zoek naar een job waar ze meer pragmatisch en resultaatgericht kan werken. De functie Sustainability manager bij Strukton Groep past beter in haar straatje. “Ik voelde me meer thuis in een commerciële omgeving waar je zelf aan de bak moet en met resultaten moet komen.”

 

Bij Strukton werkt Marieke onder meer in een multidisciplinair team ter voorbereiding op de CSRD. “Dat was veel werk, want Strukton heeft diverse buitenlandse vestigingen en die zijn nog niet gewend om over hun footprint te rapporteren. Het opstellen van integrale jaarverslagen was al best een uitdaging.” Daarnaast heeft ze ervoor gezorgd dat de Sustainable Development Goals werden opgenomen in de bedrijfsstrategie. “Mijn MVO kernteam en de stuurgroep vertegenwoordigden de destijds drie werkmaatschappijen.

 

In eerste instantie kwamen alle werkmaatschappijen met een eigen set aan SDG’s, maar geleidelijk lukte het om tot één focus set te komen. Strukton zette vanaf toen vol in op duurzame infrastructuur. Aan de focus SDG’s waren ook al doelstellingen voor 2030 gekoppeld en door het kernteam met de werkmaatschappijen naar KPI’s vertaald.” Ze heeft het naar haar zin en werkt in een leuk team, maar Marieke besluit eind 2022 de organisatie toch te verlaten omdat zij zich niet kan vereenzelvigen met het gedrag van de topman.

Sustainable Development Goals

Marieke ziet de meerwaarde van de Sustainable Development Goals om organisaties te helpen verduurzamen en hoopt dat er meer mee aan de slag aan. “Je ziet alle facetten van het sociale fundament en de planetaire grenzen erin terug en dat vind ik heel erg mooi.” Ze kan zich wel voorstellen dat bedrijven het lastig vinden om met de SDG’s aan de slag te gaan. “Het is heel erg geschreven vanuit de overheid, maar je kan hier als bedrijf echt wel een eigen interpretatie aan geven. Het is een handige tool en richtlijn die wereldwijd bekend is.” In nieuwe opdrachten die ze vanuit haar eigen bedrijf KNALgroen aanneemt, zou ze het liefst ook weer met de Sustainable Development Goals werken. “Ik denk dat best veel organisaties de SDG’s nog niet (echt) geïntegreerd hebben. Ik kan ze daarbij op gang helpen of nog een stap verder brengen.”

 

SUB-Booster

Marieke is ons nieuwste SUB-Boosterlid (welkom!). Waarom sluit ze zich aan bij SUB Sustainable Boost? “Ik vind het leuk om eigen baas te zijn, maar als je alleen werkt kan dat ook af en toe best eenzaam zijn. Je moet jezelf wel pushen en trainen om scherp te blijven en te blijven leren. Het spreekt me daarom zeer aan om me te verbinden aan een bedrijf als SUB met een heel netwerk van gedreven duurzaamheidsprofessionals.”

Wil je ook SUB-Booster worden? We komen graag met je in contact!

E: info@subplatform.nl

T: 085 – 0609 202