Met positieve energie en enthousiasme verduurzamen met Babs Mammen-van der Zon

Het bouwen van tribes en leiders sterk maken is onmisbaar in de duurzame transitie.

Babs Mammen – van der Zonricht in 2018 samen met Jeroen Zonneveld Sustainable Boost (SUB) op, een adviesbureau dat organisaties en bedrijven ondersteunt bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Hoe kwamen zij tot dit besluit en wat zijn hun grote inspiratiebronnen?

Door: Lotte Blesgraaf

Babs Mammen – van der Zon Co-Founder van SUB

“Ben ik wel duurzaam bezig?” Deze vraag hield Babs bezig tijdens een korte sabbatical in 2018. Na 10 jaar als interim manager te hebben gewerkt bij verschillende organisaties, kwam ze erachter dat geld niet de drijfveer was waar haar hart sneller van ging kloppen. De vraag hoe zij  meer voor haar kinderen en de toekomstige generatie kon gaan betekenen ontstond. Want we leven maar één keer en kunnen eigenlijk maar één keer die aarde gebruiken.

Fase van bezinning

Een relaxte tijd brak aan van veel wandelingen in de natuur, luisteren naar podcasts, sporten, gezonde voeding en veel bijpraatmomenten met netwerkrelaties. En prompt ontstond daaruit iets moois. Door een wederzijdse bevriende relatie werden Jeroen en Babs aan elkaar gekoppeld, want zij zaten volgens hem in dezelfde vraagstelling: wat en hoe kunnen we nog meer van betekenis zijn voor organisaties en mensen? Na heel wat gembertheetjes met elkaar te hebben gedronken, besloten ze elkaar uit te dagen en ontstond SUB, het bedrijf waarmee ze organisaties klaarmaken voor de duurzame transitie.

 

Gemotiveerd blijven door inspiratiebronnen

De vraagstukken waar Babs mee worstelde beperkte zich niet alleen tot haar werkzame leven. Ze stelde zichzelf ook vragen zoals: “Hoe kunnen we thuis verduurzamen en hoe betrek ik mijn kinderen hierbij?” Dus toen er op LinkedIn een post voorbij kwam van Babbette Porcelijn met de leergang Verborgen Impactgaf Babs zich meteen op. De energie van Babette gecombineerd met de door haar ontwikkelde tool om je eigen impact te meten, inspireerde haar meteen om ook thuis flink aan de slag te gaan met verduurzamen.

De inspiratie voor leiders en organisatie hoe je de komende uitdagende jaren overleeft en bloeit, kwam voort uit de film Beyond Zero; “een echte eye-opener die echt onderdeel moet zijn van een curriculum en verplichte kost voor ondernemers en leiders”. De film biedt een inspirerende routekaart voor hoe bedrijven de klimaatverandering kunnen keren. Precies dat willen we nu met SUB uitdragen!

 

Sustainable Boost in de toekomst

Babs heeft haar draai helemaal gevonden zowel in haar privéleven als met SUB. Op de vraag hoe ze de toekomst ziet, zou ze graag zien dat ze haar kinderen bewust heeft gemaakt dat als je ergens een bijdrage aan wilt leveren, dat dat kan als je je maar inspant en de krachten bundelt. Dat ze met haar bedrijf een voorbeeld is voor iedereen.

Daarnaast heeft ze ook haar visie voor SUB helder voor de geest: “Dat we met SUB voor iedereen die zijn/haar organisatie wil verduurzamen dé kennis toegankelijk hebben gemaakt om aan de juiste knoppen te draaien. En dat de energie er zowel bij ons als bij onze klanten van afspat.”