VN-top over bedreiging biodiversiteit

Hoe gaan we onze biodiversiteit beschermen én redden? Daar buigen knappe koppen van over de hele wereld zich over tijdens de UN Biodiversity conference (COP15) in Montreal. Alleen al in Nederland veroorzaken productie en consumptie voor bijna 40 miljard euro schade aan de biodiversiteit. Komt er een ambitieus plan van de grond of strandt de top in loze beloften? 

 

Naar Montreal

Voedingswetenschapper Evi Vet (25) en VN-vertegenwoordiger Wouter Ubbink (25) weten het zeker: zij zijn vertrokken naar Montreal om de VN-top met eigen ogen te zien. Aan Trouw vertellen ze waarom ze afreizen naar Canada. Je vindt meerdere bezorgde berichten online. Het is geen toeval dat ABN Amro en Impact Institute (Co-founder Minister van de Nieuwe Economie Michel Scholte) hun onderzoek vlak voor de COP15 publiceren. “Niet-duurzaam landgebruik, uitstoot van broeikasgassen en lucht- en watervervuiling veroorzaken miljarden aan schade.”  

 

Verborgen impact

Een groot deel van de schade zien we niet; de verborgen impact van producten die we consumeren is vaak lastig te traceren. Zo vindt 70 procent van de schade via handelspartners in het buitenland plaats. Oplossingen zijn er – zoals transparante ketensamenwerking en true pricing – maar die worden nog maar in kleine mate toegepast. 

 

Een grote afname van de biodiversiteit is niet alleen rampzalig voor de natuur; ook onze economie is afhankelijk van natuurlijke ecosystemen. Meer dan de helft van de wereldeconomie! “Tegelijkertijd worden een miljoen soorten planten, dieren en micro-organismen met uitsterven bedreigd en zijn wildpopulaties van dieren in vijf decennia gemiddeld met 69% procent geslonken”, staat in het Living Planet Report. 

 

De opening

Deze week, op de vijftiende wereldtop, komen regeringen van over de hele wereld samen om overeenstemming te bereiken over een nieuwe reeks doelstellingen. Op “brede basis” zal actie ondernomen worden om biodiversiteit te bevorderen zodat we tegen 2050 in harmonie met de natuur leven. 

 

Op 6 december 2022  Nederlandse tijd 15.00 uur wordt de UN Biodiversity conference geopend. Je kunt via deze link live de opening volgen. Gepland staat dat op 19 december de top afgelopen is. Durf jij een voorspelling te doen van de uitkomst?